H.M. Corwinstraat 28, 7576 ZD Oldenzaal
06 53 51 35 50
peter@buildtolink.com

Blog to Build

Blog to Build

Oldenzaal, 03 juni 2021

Vandaag schrijf ik mijn eerste weblog, lang heb ik erover nagedacht,  “Waarom zou ik een weblog op mijn website willen?”

  • het kost toch veel te veel tijd om te schrijven
  • je moet elke keer weer een nieuw onderwerp hebben
  • zitten de bezoekers erop te wachten?

De bovenstaande argumenten zijn gemakkelijk te bedenken en daarom maar geen weblog te schrijven, maar als websitebouwer weet ik wel beter. Dus daarom nogmaals de vraag, “Waarom zou ik een weblog om mijn website willen?”

  • Kantenbinding. Een weblog kan, als je het goed doet met leuke en interessante stukjes schrijft tot telkens terugkerende bezoekers leiden.  Het maakt mijn bedrijf dus opener, toegankelijker en nog menselijker.
  • Pr- en marketing-instrument. Je kunt informatie delen over de nieuwe ontwikkelingen binnen je bedrijf, nieuwe producten en diensten, apparatuur en/of je branche.
  • Advertentiemedium. Je hebt een extra uithangbord voor je bedrijf. Advertenties kun je erop plaatsen en je kunt met je weblog gebruik maken van reclame- en sociale-netwerken.
  • Vindbaarheid. Ook in de zoekmachines kunt u hogerop komen door een blog. Als u een goed verhaal, de goede zoekwoorden en een beetje zoekmachine vriendelijk kunt schrijven zal dit zeker tot een hogere ranking leiden in de zoeklijst leiden.

Om de bovenstaande redenen zou ook je een blog op je website kunnen gebruiken. Natuurlijk is een weblog niet heilig, er zijn veel meer middelen die tot een zelfde effect kunnen leiden. Met Build to Link heb ik gekozen een blog op te zetten in combinatie met gebruik van de sociale media en een nieuwsbrief om sneller naamsbekendheid te krijgen.  Natuurlijk blijft de mond tot mond reclame nog steeds de beste. Van de 4 bovenstaande punten zal ik proberen gebruik te maken zonder dat het voor jou als lezer storend is.

Weblog waar?

Een weblog kan extern aangemaakt en geplaatst zijn, via een link gaat de lezer naar het weblog. Misschien wel mooie is het een weblog binnen je website te hebben. Het is eigenlijk niet meer dan een extra pagina in de website, deze kun je zelf toevoegen of laten toevoegen door Build to Link. Er zijn wel enkele specifieke weblog kenmerken als ruimte voor reacties en een archief waar je rekening mee “moet” houden. Ook kunt u tags, links naar andere pagina’s en websites aan het weblog toevoegen. Het is wel belangrijk, ook wanneer u een extern weblog heeft, de blogstijl (look en feel) niet te veel laten afwijken van de website, zo versterkt het elkaar nog meer.

Nu moeten de toekomstige lezers nog weten dat jij nieuws hebt op je weblog. Dat kun je op verschillende manieren laten weten:

  • Je stuurt een mail naar je contacten.
  • je ligt een tipje van de sluier op, op Facebook, LinkedIn en Twitter.
  • koppelen aan een nieuwsbrief
  • een RSS-abonnement.

Inhoud

Verder is het belangrijk om regelmatig nieuwe tekst en foto’s in de weblog te plaatsen anders verliest het erg snel zijn waarde. Denk niet dat een weblog één keer per maand voldoende is, je zult wekelijk met iets nieuws moeten komen zodat de lezers naar je weblog uitkijken. Ben je zelf niet goed in het schrijven van teksten, het maken van een weblog laat het dan doen door iemand die er wel bedreven in is. Jij blijft natuurlijk wel verantwoordelijk voor de inhoud.

Wat kost het?

Als je het helemaal zelf doe kost het niets, ja, natuurlijk het kost tijd. Dat is dus waar u rekening mee moet houden. Plan geen werk in in uw schrijftijd. Schijf bijvoorbeeld donderdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur en doe dat elke donderdag. Technisch gesproken heb je eenmalig ontwikkelkosten wanneer je een extra pagina met menu-item laat maken, maar misschien kun je dat zelf in je website. Sommige providers rekenen een minimale bijdrage per maand bij een simpele weblog die oploopt naarmate er meer aan toegevoegd wordt.

  • Is er nog geen weblog over jou vak, wees de eerste.
  • Schrijf niet over zaken waar u geen verstand van heeft.